Thematrekker Ondersteunende diensten

Lex Hoefsloot van energiecoöperatie Vallei Energie was tot voor kort thematrekker Ondersteunende diensten. Dat gaat over: goed leden- en klantenbeheer, boekhouding en administratie op orde, relatiemanagement, documentbeheer en expertise uitwisseling.

in

Lex Hoefsloot

Lex Hoefsloot:

"We zullen ons als coöperaties moeten ontwikkelen tot professionele organisaties die langdurig verantwoordelijkheid kunnen dragen."

De rol van energiecoöperaties voor de gehele energietransitie is groot. Dat zie ik het meest terug in het vraagstuk van de gastransitie. Nederland moet in de komende twee decennia van het gas af, terwijl we op huishoudniveau allemaal nogal verslaafd zijn aan die gemakkelijke, bruikbare brandstof. De gastransitie leent zich vooralsnog niet voor een top-down benadering. En dus wordt er snel naar de energiecoöperaties gekeken.

Om een rol van betekenis te kunnen spelen, zullen we als coöperaties ons moeten ontwikkelen tot professionele organisaties die langdurig verantwoordelijkheid kunnen dragen. Dat kan alleen als we meer aandacht gaan besteden aan de (digitale) systemen die ons bij ons werk ondersteunen. Goed leden- en klantenbeheer, een boekhouding en administratie op orde, relatie management, documentbeheer en expertise uitwisseling zodat we makkelijk van elkaar kunnen leren.

Bij deze werkplaats staan de niet-sexy en daarom misschien ondergewaardeerde ondersteunende diensten centraal. Welke pakketten worden nu gebruikt door coöperaties, waarom hebben ze die keuze gemaakt, welke primaire productie processen worden goed ondersteund, welke minder goed, en hoeveel kost het nu, en wat worden de kosten bij groei van de coöperatie en de beweging?

Deze werkplaats is bedoeld voor die coöperaties die eraan toe zijn hun Excel-gebaseerde systemen te vervangen voor serieuzere pakketten.